A bányászati kongresszus aninai kirándulásának emlékérme

Leltári szám: 
1982.003.01.

Előlap: Többszörösen profilált szegély. Körirat: "A BÁNY. KONGRESSZUS KIRÁNDULÁSA EMLÉKÉRE" A köriraton belül vonalkörben nyitott cserfakoszorúban barokkos címerpajzs formájú kartus. A kartusban timpanonos építmény és belőle kinövő füstölgő hengeres nagyolvasztó látható. Fölötte, a köriratba nyúlóan ék-kalapács bányászjelvény.
Hátlap: Többszörösen profilált szegély. Körirat: "ANINA 1885 SZEPT.18.". Középen nagy, kidomborodó, barokkosan díszes magyar címerpajzs. A címer az ún. magyar középcímer korábbi változatának módosított formája. A négyelt pajzson alul még hiányzik az ék Fiume címerével míg a felső két osztásban a sakktáblás horvát címer jobboldalra került, a bal felső mezőben pedig egy három liliomos címerkép került, mely bizonyára Dalmácia címerére utal. A heraldikai hiba kevésbé feltűnő, mert a nagypajzsra helyezett magyar kiscímer ennek a mezőnek a nagy részét takarja. Ez a címer az előképe több éremnek, mely a "Pécsbányatelep…" felirattal készült az 1890-es években.
Ar érmet az 1885. szeptember 14-15-16-án, Budapesten tartott bányászati, kohászati és földtani kongresszus résztvevőinek Aninára vezetett kirándulása alkalmából adták ki. Anyaga: öntöttvas. fotó: Klemencsics

Gyűjtemény: 
érem-plakett
Hosszúság (cm): 
7.5
Magasság (cm): 
1.3
Szélesség (cm): 
7.5