TÁMOP projekt

Sajtóközlemény 4.

Sajtóközlemény 2011. szeptember 5.

Az új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió támogatásának köszönhetően újult meg a pécsi Káptalan utcában található Mecseki Bányászati Gyűjtemény múzeumpedagógiai programkínálata.

A nagy múltú mecseki bányászkodás emlékeinek bemutatására 1981-ben nyílt először tematikus múzeum Pécsett. Az azóta többször átalakult, illetve elköltözött intézmény jogutóda 2004-től, mint a Központi Bányászati Múzeum filiáléja működik.
A föld felett és alatt egyaránt látványos és nagy népszerűségnek örvendő gyűjtemény kiállításai 2010-ben komoly felújításon estek át. A külső megújulást a kapcsolódó szolgáltatások felfrissülése követte. 2010 őszén indította a múzeum a „Van-e élet bányászat nélkül?” Múzeumi órák a Mecseki Bányászati Gyűjteményben című programot, ami az általános- és középiskolások részére kívánta megvilágítani a bányászat globális kérdéseit és helytörténeti vonatkozásait.
A projekt az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program - 3.2.8/10/B pályázata keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában hat és fél millió forintos költségvetéssel valósult meg. A múzeumi órák és napok keretében, a tanórák kötöttségeitől elszakadva, az élményalapú tanulás keretei között mintegy 800 diák ismerkedhetett meg a Mecsek hegység kialakulásával, az ott előforduló ásványok és energiahordozók tulajdonságaival, s azok bányászatával, az egykori bányászok hétköznapjaival. A foglalkozásokon tanultak szorosan kapcsolódtak az iskolai földrajz és történelem órák tananyagához, kiegészítve azokat. A projektben négy pécsi általános iskola (a Budai Városkapu Iskolaközpont, annak meszesi, vasasi tagintézményei, továbbá a Szent Mór iskola) és egy gimnázium (a Babits) vett részt. A múzeum reményei szerint a kedvező tapasztalatok nyomán a 2011/2012-es tanév őszi félévétől más iskolák érdeklődését is felkeltheti a helyismereti, illetve a globális energiakérdések e rendhagyó oktatási módja.

A projekt gazdája: Központi Bányászati Múzeum Alapítvány, Sopron 9400 Templom u. 2.
99/312-667 begin_of_the_skype_highlighting              99/312-667      end_of_the_skype_highlighting info@kbm.hu, www.kbm.hu
Projektfelelős: Csethe András projektmenedzser

Sajtóközlemény 3.

Sajtóközlemény 2011. május 18.

A napokban sikerrel zárult a Központi Bányászati Múzeum pécsi filiáléjában, a Mecseki Bányászati Gyűjteményben 2010 őszén általános- és középiskolások részére indított múzeumpedagógiai program. A „Van-e élet bányászat nélkül?” Múzeumi órák a Mecseki Bányászati Gyűjteményben című program az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP - 3.2.8/10/B pályázat keretében valósult meg. A múzeumi órák és napok keretében, a tanórák kötöttségeitől elszakadva, lazább keretek között mintegy 1200 diák ismerkedhetett meg a Mecsek hegység kialakulásával, az ott előforduló ásványok és energiahordozók tulajdonságaival, illetve azok bányászatával, továbbá az egykori bányászok hétköznapjaival. A foglalkozásokon tanultak szorosan kapcsolódtak az iskolai földrajz és történelem órák tananyagához, illetve kiegészítették azokat. A projektben négy pécsi általános iskola és egy gimnázium vett részt. A múzeum reményei szerint a kedvező tapasztalatok nyomán a 2010/2011-es tanév őszi félévétől más iskolák érdeklődését is felkeltheti a helyismereti, illetve a globális energiakérdések e rendhagyó oktatási módja.

A projekt gazdája: Központi Bányászati Múzeum Alapítvány, Sopron 9400 Templom u. 2.

Sajtóközlemény 2.

Sajtóközlemény 2011. január. 10.

Félidejéhez ért a soproni Központi Bányászati Múzeum pécsi filiáléjában, a Mecseki Bányászati Gyűjteményben 2010 őszén általános- és középiskolások részére indított múzeumpedagógiai program. A „Van-e élet bányászat nélkül?” Múzeumi órák a Mecseki Bányászati Gyűjteményben című program az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP - 3.2.8/10/B pályázat keretében valósul meg. A múzeumi órák és napok keretében, a tanórák kötöttségeitől elszakadva, lazább keretek között eddig 414 diák ismerkedhetett meg a Mecsek hegység kialakulásával, az ott előforduló ásványok és energiahordozók tulajdonságaival, illetve azok bányászatával, továbbá az egykori bányászok hétköznapjaival. A foglalkozásokon tanultak szorosan kapcsolódnak az iskolai földrajz és történelem órák tananyagához, illetve kiegészítik azokat. A projektben négy pécsi általános iskola és egy gimnázium vesz részt. A múzeum reményei szerint a kedvező tapasztalatok nyomán a 2010/2011-es tanév tavaszi félévétől más iskolák érdeklődését is felkeltheti a helyismereti, illetve a globális energiakérdések e rendhagyó oktatási módja.

A projekt gazdája: Központi Bányászati Múzeum Alapítvány, Sopron 9400 Templom u. 2.
Projektfelelős: Csethe András projektmenedzser

Sajtóközlemény 1.

Sajtóközlemény 2010. október. 6.

A soproni Központi Bányászati Múzeum pécsi filiáléjában, a Mecseki Bányászati Gyűjteményben 2010 őszén múzeumpedagógiai program indul általános- és középiskolások részére. A „Van-e élet bányászat nélkül?” Múzeumi órák a Mecseki Bányászati Gyűjteményben című program az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP - 3.2.8/10/B pályázat keretében valósul meg. A múzeumi órák és napok keretében a diákok a tanórák kötöttségeitől elszakadva, lazább keretek között ismerkedhetnek meg a Mecsek hegység kialakulásával, az ott előforduló ásványok és energiahordozók tulajdonságaival, illetve azok bányászatával, továbbá az egykori bányászok hétköznapjaival. A foglalkozásokon tanultak szorosan kapcsolódnak az iskolai földrajz és történelem órák tananyagához, illetve kiegészítik azokat. A projektben négy pécsi általános iskola és egy gimnázium vesz részt. A múzeum reményei szerint a kedvező tapasztalatok nyomán a 2010/2011-es tanév tavaszi félévétől más iskolák érdeklődését is felkeltheti a helyismereti, illetve a globális energiakérdések e rendhagyó oktatási módja.

A projekt gazdája: Központi Bányászati Múzeum Alapítvány, Sopron 9400 Templom u. 2.

Projektfelelős: Csethe András projektmenedzser

Tartalom átvétel